Voor de duur van de arbeidsovereenkomst ben je als werkgever verantwoordelijk voor de begeleiding van je medewerker tijdens ziekte. Het is dus raadzaam dat hierover met de arbodienst afspraken gemaakt worden. UWV toetst de re-integratie inspanningen. Niet alleen in het geval van een WIA-beoordeling ook bij instroom in de ziektewet, wanneer iemand ten tijde van het aflopen van het dienstverband door ziekte, nog niet in staat is te werken.
De werkgever moet de medewerker gewoon begeleiden als elke andere werknemer. Echter, normaliter moet er uiterlijk week 58 spoor II re-integratie opgestart worden. Indien de werknemer binnen een jaar na 52 ziekte ook de AOW gerechtigde leeftijd bereikt, hoeft er geen spoor II opgestart te worden. Op dat moment gelden de richtlijnen van de WW. Werknemer moet hier wel akkoord mee gaan.
De werkgever is niet meer verplicht tot het opstellen van een Plan van Aanpak of tot het inzetten van een tweede spoortraject. Wel moet de werkgever voldoende maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat deze werknemer de eigen of passende werkzaamheden kan verrichten. Een ‘AOW-er’ mag van de dekking worden uitgesloten. De periode van dertien weken verzuim is dan wel voor het risico van de werkgever.
Een werknemer met een ‘no-risk’-status valt niet onder de loondoorbetalingsplicht van de werkgever. Bij de sollicitatie mag een werkgever niet vragen naar de gezondheid van de werknemer. De werkgever mag naar deze ‘no-risk’-status vragen zodra de werknemer twee maanden bij hem in dienst is. Eerder mag dit niet in verband met wetgeving rond discriminatie en privacy. Wilt u weten hoe u de uitvraag kunt doen? Bel dan met de casemanagers van Shared Expertise.
Een ‘no-risk’-status houdt in dat het UWV de loondoorbetaling betaalt wanneer een werknemer ziek wordt. Deze regeling geldt voor onder andere werknemers met een arbeidshandicap en voor werknemers met een Wajong, WIA, WAO of WAZ-uitkering. De no-riskpolis geldt meestal 5 jaar. U leest hierover meer op de website van het UWV.